Kaštanovník paří v Evropě mezi vyhledávané ,,ovocné“ dřeviny . Plody obsahují cenné výživné látky a mají nenapodobitelnou chuť. U nás si většinou jedlé kaštany a jejich vůni spojíme s vánočními časy, kdy jsou prodávány pečené na vánočních trzích. Z vlastní několikaleté zkušenosti musím říci , že některé tyto dovážené kaštany jsou nevalné chuti a to ne proto , že by byly špatně upečeny , ale , že jsou napadeny plísní v době přepravy ze zahraničí k nám a to z důvodu špatného skladování při převozu nebo uskladnění .Z koupené várky většinou minimálně polovinu musíme vyhodit.Ten kdo však jedl opravdu čerstvé zdravé kaštany ví ,že jejich chuť je opravdu výborná a nenapodobitelná. Tento druh by se měl stát součástí našeho jídelníčku po celý rok. Vzhledem k tomu ,že se však kaštany k nám dováží pouze na podzim nezbývá, než se pokusit zajistit tytoplody z vlastní produkce. Když pomineme výživovou hodnotu kaštanovníku musíme zmínit užitkovou hodnotu dřeva,které je krásné a tvrdé a má stejné nebo podobné vlastnosti jako dřevo dubové , vhodné k výrobě dýh , trvanlivých železničních pražců, stylových kusů nábytku, sudů atd. O praktickém využití tohoto produktu však v našich podmínkách díky rozšíření kaštanovníku nelze hovořit. Výskyt je ojediněle v celé České Republice .Byl sázen nejčastěji do zámeckých parků a zahrad kde se stává většinou opravdovou ozdobou zahrady, je to solitérní strom ,který potřebuje ke své prosperitě prostor a neměly by ho při růstu zastiňovat jiné stromy.
JE MOŽNO JIŽ REZERVOVAT STROMKY PRO JARO 2019 , COŽ DOPORUČUJI .Příští rok na jaře budou pro zájemce v nabídce...
Celý článek »
Příští rok na jaře budou pro zájemce v nabídce pouze francouzská odrůda- MARIGOULE a odrůdy MARSOL , ale...
Příští rok na jaře budou pro zájemce v nabídce pouze dvě pěkné francouzské odrůdy- MARIGOULE a MARSOL , ale zase v kvalitě...
Situace se zajištěním stromků je rok od roku horší a horší a to z důvodu zvyšujících se nároku na dodržení...
Nabídka stromků pro podzim 2015 a jaro 2016 Dnes byla aktualizována nabídka stromků pro podzim 2015 a jaro 2016. Do nabídky...
Přispějte Vašimi názory na téma jedlého kaštanu.